Rad štitne žlezde, odnosno hormoni štitne žlezde, direktno utiču na menstrualni ciklus i plodnost kod žena. Poremećaj rada ogleda se smanjenim lučenjem hormona, takozvana hipotireoza, ili povećanim lučenjem, odnosno hipertireoza.

Pojavom ovih simptoma poremećaja lučenja hormona može doći do raznih komplikacija tokom menstruacije kao što su bolna menstruacija ili obilna menstruacija. Nemojte dozvoliti da do tih poremećaja dođe, jer znate koliko period menstruacije sa ovim simptomima može biti bolan i iscrpljujuć.

Ukoliko je do tih poremećaja već došlo, saznajte u nastavku teksta kako možete prirodnim putem zaustaviti i sprečiti pojavu ovog oboljenja.

Gde se nalazi štitna žlezda i čemu služi?

Štitna žlezda se nalazi u prednjem delu vrata, sa prednje i bočne strane grkljana i dušnika. Ima oblik leptira, sastoji se od dva režnja povezanih mostom. Kada normalno radi bez oboljenja, štitnu žlezdu ne možemo napipati.

Hormoni štitne žlezde luče se u krvotok i utiču na rad mnogih ćelija i metaboličkih procesa u našem organizmu. Da bi rad štitne žlezde bio normalan i stvaranje hormona neometano, potrebno je unositi dovoljne količine joda kroz ishranu.

Pored mnogih drugih funkcija, ovi hormoni utiču na seksualnu funkcionalnost kod oba pola, menstrualni ciklus i održavanje trudnoće.

Poremećaj rada štitne žlezde – ubrzan i usporen rad

Osnovna funkcija štitne žlezde je prozvodnja hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koji su metabolički aktivni, kao i kalcitonina koji učestvuje u regulaciji kalcijuma. Ukoliko dođe do neke od bolesti štitne žlezde, ili putem ishrane ne unesemo dovoljne količine joda, može doći do poremećaja lučenja i proizvodnje hormona.

Hipotireoidizam je često oboljenje koje karakteriše smanjena aktivnost štitne žlezde pri kojoj se ne proizvodi dovoljno tireoidnih hormona. Pošto štitna žlezda direktno utiče na regulaciju telesne temperature i korišćenje energije, pri njenoj oslabljenoj funkciji procesi u organizmu se usporavaju. To dalje ima za posledicu usporavanje metabolizma i smanjenje energije. Najčešći uzrok nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde je autoimuna bolest Hašimotov sindrom.

Hipertireoidizam je stanje povišene funkcije štitne žlezde pri čemu se proizvodi previše tireoidnih hormona. Kod osoba ženskog pola je ovo stanje učestalije nego kod osoba muškog pola, iako može pogoditi i ovu grupaciju. Najčešći uzroci prevelikog lučenja hormona štitne žlezde je autoimuna Gravesova bolest, čvorovi i poremećaj rada hipofize.

Obilne i bolne menstruacije

Kao posledice poremećaja rada štitne žlezde i lučenja hormona dolazi do obilnih i bolnih menstruacija. Da li ste imali takvih problema ili ih trenutno imate?

Povremene obilne menstruacije su normalne. Ali ako primetite da su one postale učestale i propraćene ugrušcima krvi, to su znaci da imate menoragiju. Veliki broj žena se susreće sa ovim poremećajem, obično traje duže od 7 dana a može prouzrokovati i anemiju zbog velikog gubitka krvi.

Još učestaliji poremećaj su bolne menstruacije, statistika kaže da je ovo najčešći razlog posete ginekologa. Za dismenoreju je karakteristična oštra bol u donjem stomaku propraćena mučninama, povraćanjem kod težih oblika i učestalim mokrenjem.

Koji vitamini za štitnu žlezdu su neophodni za njeno funkcionisanje?

Naš organizam ne može normalno funkcionisati i sprovoditi sve procese bez dovoljnih količina raznih nutrijenata. Kada je u pitanju štitna žlezda, za neometan rad neophodni su joj sledeći nutrijenti: selen, cink, gvožđe, kalcijum, vitamini E – D, omega 3 masne kiseline, itd.

Takođe, jedan do najvećih uticaja na proizvodnju i lučenje hormona štitne žlezde ima jod. Upravo jod je jedan od razloga zašto štitna žlezda ne proizvodi dovoljne količine hormona i zašto dolazi do gore navedenih bolesti i simptoma.

Savetuje se da imate raznovrsne obroke bazirane na organskom voću, povrću, neprerađenom mesu, žitaricama. A namirnice koje su bogate jodom su: mlečni proizvodi, riba i morski plodovi, jaja, grašak, banane, suve šljive, jodirana so.

Pored unosa dovoljnih količina ovih nutrijenata, potrebno je da uvedete više fizičke aktivnosti ali i dobar odmor i kvalitetan san.

Prirodni lek za štitnu žlezdu – Zeleni sok za štitnu žlezdu

S obzirom da na količinu nutrijenata u namirnicama drastično utiče način uzgajanja, ali i način pripreme obroka, teško je reći da samo ishranom možete uneti dovoljne količine svih vitamina, minerala, proteina, joda, itd.

Jedino rešenja je da ubacite konzumiranje nekih dodataka ishrani i suplemenata koji će rešiti problem manjka nutrijenata u obrocima.

Kao jedan od najsveobuhvatnijih dodataka ishrani koji sadrži preko 80 različitih nutrijenata svakako je zeleni sok od žita. Zbog velike količine bitnih nutrijenata koji se nalaze u ovom napitku, zeleni sok od spelte ima mnoge benefite po naš organizam:

  • pomaže u stvaranju hormona i normalnom radu štitne žlezde,
  • jača imuni sistem,
  • popravlja krvnu sliku,
  • pomaže u alkalizaciji tela,
  • doprinosi ćelijskoj deobi,
  • doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji,
  • smanjuje rezistenciju na insulin,
  • štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Potpuno prirodan napitak koji pravimo od mladih izdanaka zelenog žita za koji mnogi stručnjaci tvrde da je jedna od najzdravijih žitarica. Sok se pravi specijalnom metodom, ne dodajemo nikakve štetne materije već se dodaju omega 3 masne kiseline da upotpune kompleks nutrijenata.

Zeleni sok od spelte – Eliksir vitalnosti

Kako bi sačuvali sve bitne sastojke ovog napitka, dobijeni sok posebnom metodom pretvaramo u zaleđeno stanje i čuvamo sve vreme u zamrzivaču. Na taj način možemo biti sigurni da će svi sastojci biti sačuvani minimum godinu dana.

Na našem sajtu možete saznati više o zelenom soku od spelte, načinu pripreme, kako sve možete poručiti i kupiti.