Šta je to insulinska rezistencija? Kako se rešiti IR?

Insulinska rezistencija (IR) je odbrambeni mehanizam od prekomernog unosa šećera.

Insulin je hormon koji luče beta ćelije Langerhancovih ostrvaca pankreasa. On ima ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata i belančevina. Osnovna funkcija insulina da ubaci glukozu u ćelije gde će se ona metabolisati u energiju. On reguliše funkciju mozga jer mozak za svoj metabolizam koristi prevashodno glukozu.

Insulin ima dakle preventivnu ulogu i sprečava da šećer u krvi ide visoko jer je šećer toksičan za nerve, posebno optički nerv, srce, izaziva razne forme karcinoma, Alzhajmerovu bolest i mnoge druge.

Nekada se stvaranje insulina poveća za 5 do 20 puta (hiperinsulinemija) da bi održalo šećer u krvi u granicama normal. Vremenom se iscrpljuju ćelije koje stvaraju insulin u pankreasu i dolazi do trajnog prestanka lučenja insulina i nastnka dijabeta 2 koji se ranije javljao samo kod starih ljudi i nazivao se starački dijabet. Za razliku od dijabeta 1 gde insulina nema, kod dijabeta 2 ga ima previše. Insulin oštećuje endotel krvnih sudova i izaziva inflamaciju.

Uzroci insulinske rezistencije

Faktori koji često mogu da uslove nastanak insulinske rezistencije su:

  • Pregojaznost i gojaznost,
  • Dijeta sa visokim unosom ugljenih hidrata, posebno prostih šećera,
  • Sedentarni način života, odnosno nizak nivo upražnjavanja fizičke aktivnosti,
  • Unos visokih doza steroidnih hormona duži vremenski period,
  • Hronični stres,

– Kušingov sindrom,

  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Kada su u pitanju unutrašnja stanja organizma koja mogu da dovedu do insulinske rezistencije, istraživanja su pokazala da se insulinska rezistencija javlja kod osoba koje imaju visok nivo insulina u krvi, povišeno skaldištenje masti u jetri i pankreasu, kao i visoke faktore inflamacije.

Kako se leči insulinska rezistencija prirodnim putem?

Dolazimo do pitanja kako se leči insulinska rezistencija prirodnim putem? Praksa naturopata je pokazala da se dobri rezultati postižu kad osoba predje na post sa sokom od povrća i počne sa ishranom baziranoj na povrću i sa malim delom na voću. Uz to se preporučuje niz suplemenata koji treba da povećaju apsorpciju insulina od strane ćelija.

Osoba mora da smrša, jer su telesne masti faktor insulinske rezistencije, i mora da fizički vežba jer mišići sagorevaju šećer koji ne ulazi u tkiva. Osoba mora da se hrani bez ugljenih hidrata duži period vremena. Postoje tvrdnje da se nakon 6-10 nedelja može uspeti sa terapijom da se reguliše insulinska rezistencija.