Šta su to zdrave navike? Jesti biljnu hranu, baviti se fitnesom, meditirati…? 

Da, slažem se. No pre svega, imati zdrave navike znači živeti zdravo. To nisu samo hrana i fitnes. To je mnogo više od toga. To je biti istinski srećan i zadovoljan. Osećati se dobro u vlastitoj koži.

Kao što sam već navela, zdrave navike nisu samo ishrana i vežbanje. Naš duhovni razvoj, edukacija, misli koje imamo veći deo dana, prisutnost u trenutku, odluke…sve su to „sitnice“ koje naš život čine kvalitetnijim ili manje kvalitetnim.

Biti zdrav u telu, duhu, mislima, to je cilj. Ako smo godinama živeli na određeni način, naše telo i um burno reaguju na svaku promenu. Zato sve to deluje teško. Hoćemo sve i odmah a to ne ide tako. Naš narod kaže: „Sve što je brzo, to je i kuso!“ Zato dajte sebi vremena i idite korak po korak. Samo tako je moguće bezbolno preći od trenutne do željene tačke. Uživajte u putovanju i ne jurite ka cilju.

Ono što je ključ svega jeste balans!

Svaka promena dolazi postepeno i zahteva želju i upornost. Kroz naredne primere podsetićemo vas koliko naizgled obične i male stvari mogu učiniti da se osećate lepše, svežije i uživate u procesu stvaranju zdravih navika.

NA PRVOM MESTU NALAZI SE VODA

Optimalni dnevni unos vode je između jedan ipo i dva litra. Ukoliko ste redovno fizički aktivni, kao i tokom jakih vrućina dnevni unos vode se povećava. Pravilna hidratacija od velike je važnosti za naš organizam. Neke od beneficija redovne hidratacije su povećana energija, održavanje telesne težine, brži metabolizam, lepša koža.

SAN – JAKO JE VAŽNO DA SE DOBRO I DOVOLJNO NASPAVATE

Poznato je da nam je u proseku potrebno 6 do 8 sati sna. Ipak ova količina je individualna i dosta zavisi od uzrasta. Deci je potrebno i do 13 sati sna, mladima do 18 godina treba 9 sati sna, a odraslima uglavnom između 6 i 9 sati.

Blagodeti kvalitetnog i dobrog sna su veliki. Pre svega čini nas odmornim, vedrim, pomaže nam u redovnom funkcionisanju tokom dana, omogućava nam mnogo više snage i koncentracije, a dugoročno štiti naše srce i kardiovaskularni sistem.

UNOSITE SVEŽE I KVALITETNE NAMIRNICE

Izborom namirnica koje unosimo u toku dana direktno utičemo na celokupno funkcionisanje organizma tokom dana. Jako je važno da biramo sveže i prave  namirnicekoje sadrže sve hranljive materije koje su nam potrebne.

Nikada ne preskačite doručak. Doručak je zaista najbitniji obrok i predstavlja start našeg dana. Namirnice koje biramo za ovaj deo dana poželjno je da budu bogate proteinima i mastima jer će nas one dugo držati sitim.

Uravnotežena ishrana je najbolja za naš organizam. Pod tim se podrazumeva da imamo 3 glavna obroka i ukoliko nam je potrebno užinu koja sadrži voće. Izbalansirana ishrana podrazumeva unos dobrih masnoća, proteina i vlakana.

SMANJITE STRES

Čuvajte svoje mentalno zdravlje baš kao što čuvate fizičko.Trudite se da konstantno radite na sebi, okružite sebe ljudima koje volite i koji vas zasmejavaju, promenite okruženje – prošetajte, i u svakom danu pronađite malo vremena za sebe i počastite se čitanjem dobre knjige, meditacijom, jogom ili dobrim treningom i napunite baterije.

KREĆITE SE ŠTO VIŠE

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije 30 minuta umerene fizičke aktivnosti tokom 5 dana u nedelji je dovoljno za postizanje vidnih reziltata koje se tiču vašeg zdravlja.

Kako biste dodatno pomogli svom telu praktikujte istezanje. Istezanje je važno za postizanje fleksibilnosti i ukoliko ga radite odmah pri ustajanju učinićete da u toku dana sve završavate sa lakoćom.

A kako se dodatno ne biste opterećivali raznim informacijama planirajte. Planiranje, zapisivanje i dobra organizacija su ključ uspeha. Vrlo malo organizacije nas može poštedeti dodatnog stresa, glavobolje ili osećaja da zaboravljamo na sebe zbog velikog broja obaveza i biće vam veoma korisno pri sticanju novih zdravih navika.

I ne zaboravite, sve ovo radite zbog sebe, vašeg tela, duha i osmeha.