Rak je grupa od stotinu bolesti od kojih svaka ima jedinstven biološki zapis, a u nekim slučajevima, istraživači su otkrili tačne gene koji mogu da izazovu karcinom.

Karcinom je nekontrolisani rast abnormalnih ćelija u telu. Razvija se kada normalni kontrolni mehanizam tela prestane da funkcioniše. Stare ćelije ne umiru i umesto toga rastu van kontrole, formirajući nove, abnormalne ćelije. Ove dodatne ćelije mogu da formiraju masu tkiva, koja se naziva tumor.

Kako nastaje rak i koji su poznati uzroci oboljevanja?

Stručnjaci još nemaju sve odgovore na pitanja šta uzrokuje rak. Međutim, postoje određene karakteristike, koje se nazivaju faktori rizika, koje mogu da povećaju verovatnoću razvoja raka. Čovek može da kontrolišete neke faktore rizika (pušenje, na primer), ali ne i druge (kao što su rasa ili godine). Štaviše, neki karcinomi mogu da budu uzrokovani faktorima okruženja, kao što je izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju na sunčevoj svetlosti, a mali broj može biti povezan sa početnom infekcijom virusom ili bakterijom.

Osim ovih faktora rizika, neki karcinomi su takođe nasledni, što znači da se prenose kroz porodicu. Prema Američkom društvu za rak, oko 5 do 10 procenata svih karcinoma nasleđeno je od defekta gena (mutacija). U nekim slučajevima, istraživači su otkrili tačne gene koji mogu da izazovu rak, a nekad mogu da obave genetsko savetovanje kako bi pomogli da osobe sazna sve o svom riziku. Ali, drugi karcinomi su uzrokovani mutacijama koje se događaju pojedincu tokom vremena.

Prevencija raka, promena svesti i drugačiji fokus:

Šta jedete? Da li redovno vežbate ili „zabušavate“?  Koliko spavate, a kakav je vaš pogled na život?  Gde živite i kako živite? Da li ste permanentno izloženi stresu?  Dr John White, onkolog i medicinski konsultant u velikoj svetskoj medijskoj kući koja se bavi zdravljem, kaže da stručnjaci, ali i mediji, moraju da učine sve što je u njihovoj moći da se način razmišljanja građanstva promeni iz „nadam se da neću dobiti rak“ u „kako mogu da sprečim rak?“

Tretirajte hranu kao lek

Savet svih saveta, prema rečima onkologa bio bi: tretirajte hranu kao lek. Postoji čak i jedan stari savčuvani ajurvedski zapis koji kaže: ko uzima bilo kakve lekove a zanemari ishranu, gubi i deo veštine svog lekara i deo moći lekova. Hrana utiče na svaki organ i sistem u našem telu.

Iako zdrava ishrana ne može u potpunosti da spreči rak, može da pomogne u smanjenju šanse da ga dobijemo. Baš kao što menjate ishranu ako imate dijabetes ili srčanu bolest, takođe bi trebalo promeniti ishranu da biste sprečili rak.

To su univerzalni principi kao i za druga zdravstvena stanja. Neke namirnice povećavaju rizik i trebalo bi ih ograničiti. To su crveno i prerađeno meso, rafinisane žitarice, alkohol i slatki napici. Međutim, jednako je važno šta uključujete u ishranu umesto namirnica koje eliminišete – uvek je dobar izbor dosta voća i povrća, integralnih žitarica i ribe.