Imuni sistem kod dece nije dovoljno razvijen, pa se virusi i bakterije prosto lepe za njih.To je tako sve dok ne navrše 12 godina, kada dečji imunitet dostiže kapacitet odraslih osoba. Drugi razlog jeste činjenica da najmlađi u ovom periodu dosta vremena provode u zatvorenom prostoru, u vrtićima i školama, gde je velika mogućnost da od druge dece dobiju viruse i bakterije.

Iako infekcije kod dece prođu brzo, traju najviše oko nedelju dana i uglavnom ne ostavljaju komplikacije, znaju da ih -slome-. Zato je najbolje sprečiti ih jačanjem dečjeg imuniteta.

Ali, umesto na probleme, hajde da se fokusiramo na rešenje. Šta možete da uradite kako bi vaše dete izbeglo virusne infekcije ili, ako već dođe do njih, da traju kraće, bez dodatnih komplikacija?

Evo 6 koraka koje možete preduzeti kako biste ojačali imunitet svojih mališana:

TEČNOST

Deci treba dovoljno tečnosti, pre svega u vidu vode, mleka, jogurta i prirodnih sokova. Treba izbegavati gazirane napitke koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače. Mleko i jogurt su bogati kalcijumom koji je važan za rast kostiju kod dece. Enzimi u jogurtu vraćaju ravnotežu digestivnom sistemu, posebno je dobar jogurt sa dodatkom probiotika. Preporučuje se oko 8 čaša napitaka dnevno, a u toku bolesti se količina tečnosti koja je potrebna deci udvostručuje.

ISHRANA

Sveže voće i povrće su najbolji izvori vitamina i antioksidanasa.Deci treba smanjiti slatkiše, jer šećeri deluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitela. Deca treba da unose i dovoljno tzv. dobrih masnoća u vidu maslinovog ulja ili morske ribe kao izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina, a maksimalno smanjiti obroke u vidu brze hrane. Deca treba da imaju 5 obroka dnevno, raspoređenih u tri glavna obroka i dve užine.

SUPLEMENTI

Vitamini i minerali se bolje iskorišćavaju u organizmu ukoliko se unesu preko svežeg voća i povrća, ali kod dece koje nemaju naviku takve ishrane mogu se primeniti i suplementi. Sa primenom suplemenata treba biti oprezan, posebno kod mlađe dece koja zbog nedovoljne razvijenosti sistema za varenje nemaju sposobnost metabolizma ovih materija.  U tim preparatima treba da bude dovoljno tzv. velika 3 vitamina, a to su vitamini C, E i A, koji pored stimulacije imunog sistema, imaju i dejstvo na uništavanje slobodnih radikala u organizmu.

Naše proizvode deca već od 3 godine mogu da konzumiraju. 100% su prirodni, sadrže adekvatne količine A, C i E vitamina. Sok od žita je dostupan u zaleđenom stanju i u obliku tablete. Za više informacija posetite www.zelenisokovi.com

FIZIČKA AKTIVNOST

Deci treba obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti, najmanje pola sata dnevno. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije za decu uzrasta od 5 do 17 godina je da imaju najmanje 60 minuta srednje do intenzivne fizičke aktivnosti u toku dana. Fizička aktivnost može da bude u vidu organizovanog sporta, ali i trčanja, vožnje bicikla ili plesa.

SPAVANJE

San je deci potreban za rast i odmor od dnevnih aktivnosti. Poznato je da se hormon rasta luči najviše u toku spavanja. Deci treba obezbediti dovoljno vremena za spavanje u odnosu na uzrast, za predškolsku decu je optimalno 10 sati sna dnevno, za stariju decu i odrasle 7 do 8 sati.

DATI DOBAR PRIMER DECI

Deca treba da rastu u lepom okruženju u vidu čistog doma, svakodnevnog kupanja i razvijanja higijenskih navika. Roditelji treba da pruže dobar primer deci u vidu pravilne ishrane i navika vežbanja.