Zašto nastaje celulit?

Celulit je „salo” u obliku oteklina, kvrga i izbočina nalik na narandžinu koru, a koje se posebno taloži u gornjem delu bedara, butinama, sedalnoj regiji, stomaku i kolenima. Ovaj problem je posebno izražen kod žena i predstavlja funkcionalan i estetski problem.

Celulit se stvara u vezivnom tkivu. Ta materija (koja nije svuda iste debljine) daje ženskom telu obline. Kada je u područjima sklonim celulitu usporen proces eliminisanja štetnih materija i nagomilavaju se voda i otpadne materije, dolazi i do debljanja vezivnog tkiva, a time do stvaranja nepokretnih džepova koji liče na narandžinu koru.

Uzroci celulita su način života, a posebno napetost, zamor, loše navike u ishrani, nedovoljno uzimanje vode, nepravilno disanje, predugo sedenje, odsustvo fizičke aktivnosti, zagađen vazduh, loša probava, opstipacija (zatvor) i slaba cirkulacija krvi i hormonska neravnoteža. Zbog toga dolazi do zastoja u eliminisanju otrovnih materija iz organizma, kao i vode i do stvaranja nabreklih područja u kojima je celulit prisutan.

Celulit nije nasledan, nego se u vezivnom tkivu stvara: usporavanjem procesa eliminacije izlučevina, otvrdnućem vezivnog tkiva, zadržavanjem štetnih materija i razlikuju se tvrdi i meki celulit.

Kako se rešiti celulita?

Rešenje za celulit postoji, ali je neophodno da promenimo štetne navike i da delujemo i iznutra.

Nepravilnu ishranu rešavamo njenim korigovanjem i režimom po testu intolerancije.

Hidrataciju povećavamo unošenjem više tečnosti.

Neaktivnost rešavamo svakodnevnim kretanjem i vežbama.

+ ANTICELULIT MASAŽA

Stručnjaci kažu kako masaža protiv celulita, da bi bila delotvorna, ne sme biti blaga, a iako je pomalo neprijatna, ne sme da ostavlja masnice i oštećenu kožu.