Koliko traje varenje hrane i kako regulisati varenje na prirodan način?

Varenje je proces u kom organizam prerađuje hranu tako što razlaže velike nerastvoreve molekule hrane u manje, u vodi rastvorene, čestice, tako da se one mogu apsorbovati u vodenu krvnu plazmu.

Varenje može da traje od 24, pa sve do 72 sata, a koliko će tačno trajati – zavisi od mnogo faktora.

To koliko je hrani potrebno da se apsorbuje u organizam, zavisiće od:

-pola: istraživanje obavljeno još 1980. godine, koje je u fokusu imalo upravo vreme varenja hrane kod muškaraca i žena, pokazalo je da se, samo u debelom crevu, hrana u proseku zadržava 47 sati kod žena i 33 sata kod muškaraca. Dakle – žene obično znantno duže vare hranu;

-brzine metabolizma: dok nečiji metabolizam radi brzo, kod drugih je sporiji, a i brzina samog metabolizma utiče i na brzinu varenja hrane;

-toga da li osoba pati od bilo kakvih problema sa digestivnim sistemom, koji uzrokuju ubrzanje ili usporavanje varenja: Kronova bolest, divertikulitis i sindrom iritabilnih creva, na primer, mogu usporiti varenje;

-količine i vrste namirnice koja se unosi: različitim namirnicama, potrebno je više ili manje vremena da prođu kroz digestivni sistem.

Problemi sa varenjem su jedni od najčešćih zdravstvenih problema. Mnogi ljudi ih osećaju gotovo svakodnevno, a toliko su postali učestali u populaciji da se u nekim krugovima podrazumevaju.

Mnogi ljudi, tako, i ne uspevaju da se pozabave simptomima na vreme, i odluče da se obrate lekaru tek onda kada oni postanu neizdrživi.

Najčešći simptomi koji mogu ukazati na probleme za varenje su:

  • Gasovi
  • Nadutost
  • Bol u predelu stomaka i želucuČesto podrigivanje
  • Mučnina
  • Gorušica
  • Dijareja
  • Zatvor
  • Pritisak u grudima
  • Osećaj težine u želucu

MENJANJEM ŽIVOTNIH NAVIKA MOŽE SE ZNAČAJNO UTICATI NA RAZVOJ PROBLEMA

Promena načina ishrane je verovatno jedan od najvećih izazova za veliki broj ljudi. Brza hrana, kao što joj i samo ime govori, jeste jednostavniji način da dostignete sitost. Ipak, vrlo često, ovakva hrana ne samo da opterećuje želudac i otežava varenje, već nema nikakvu nutritivnu vrednost zbog čega je uzrok i mnogo drugih bolesti i problema.

Ukoliko u nešto treba da uložite vreme, to je priprema zdravih obroka, ali je jako bitno pomenuti da većina hrane koja je dobra za probavu zapravo ne zahteva mnogo ili uopšte vremena za pripremu. Primer su sveže voće i povrće, koje je potrebno samo oprati!

U najvećem broju slučajeva regulisana ishrana će u potpunosti ili delimično otkloniti simptome problema sa varenjem. Ipak, važno je biti uporan i istrajan u  izbalansiranoj ishrani, i nastaviti sa njom i onda kada vam simptomi više ne narušavaju kvalitet života. Imajte u vidu da je ovo jedini put ka izlečenju.

Čak i ukoliko imate dijagnostifikovanu bolest, terapija neće biti delotvorna ukoliko ne izmenite i svoje navike u ishrani.

Zdravlje na usta ulazi!