Dan žena

Šta zapravo ženama znači 8. mart?

Dan žena nije tek tako postao dan kada se najviše priča o pravima žena. Prvo su se pobunile žene u Njujorku. Odlučile su  da izađu na ulice i skrenu pažnju na loše uslove rada u fabrici tekstila. Međutim, policija je bila jača i vrlo brzo vratila žene u fabrike. Ali, dva meseca kasnije, učesnice ovog protesta organizovale su se u sindikat.

Ovo je bio jedan od prvih većih protesta žena koji su se periodično organizovali i narednih godina. Jedan od najznačajnijih, dogodio se 1908. godine kada je 15.000 žena izašlo na  ulice Njujorka tražeći kraće radno vreme, veće plate i ono najvažnije – pravo glasa.

Dan žena je  ustanovljen dve godine kasnije, na  prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu. Tada je čuvena Klara Cetkin predložila da se 8. mart proglasi Međunarodnim danom žena.

Već sledeće godine taj praznik se masovno proslavlja u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj. Jedno vreme, u prošlom veku, 8. mart je bio povezan sa komunizmom, pa je i prestao da se obeležava. Šezdesetih godina, kada je  feministički pokret ojačao i uveliko se borio za žensko pravo glasa (a u mnogim zemljama i izborio), pripadnice ovog pokreta su ponovo počele da proslavljaju Dan žena.

Kako 8. mart izgleda danas:

Kroz istoriju je ovaj dan gubio, ali i dobijao na snazi. Danas, kada se žene i dalje suočavaju sa mnogobrojnim problemima u društvu, diskriminacijom na poslu i manjkom ravnopravnosti, ovaj dan je i više nego bitan.Ipak živimo u dobu gde je položaj žene bolji nego ikada i gde nije sve tako crno.

U mnogim zemljama se više ne obeležava samo 8. mart, već ceo mart mesec. Ceo mesec je posvećen ženama i slave se žene koje su promenile istoriju, žene koje su doprinele da danas živimo bolje. Ali i sve ostale žene na ovom svetu, majke, bake, tetke, komšinice, male, velike, tihe, glasne – različite a jednake.

U današnje vreme mnoge svetske kompanije zapošljavaju sve više žena, menjaju se zakoni u korist žena, žene imaju pravo na glas. Pravo da budu šta god žele i da rade šta god žele, imaju pravo da budu žene.

Takođe, mnoge kompanije su prepoznale koliko je bitno da podrže žene koje su zaposlene kod njih, kao i druge žene u svojim zemljama naročito onim koje možda ne mogu same ili nemaju mogućnosti da dobiju ono što im je potrebno.

U toku meseca marta fokus je na psihičkom i fizičkom zdravlju žena.

Pa se tako mnoge kompanije odlučuju da obezbede ženama besplatne zdravstvene preglede, konsultacije i intervencije.

Srećan vam Dan žena – dan kada pokloni nisu važni, dovoljno je malo pažnje i veliko HVALA! A ostalo ćete, kao i uvek, rešiti same!