Kada se pomenu omega-3 masne kiseline, odmah se govori o njihovom pozitivnom uticaju na naše zdravlje. Poznato je da se radi o jedinjenjima koja mogu doći u 3 glavna oblika. Alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA).

Optimalni dnevni unos omega 3 masnih kiselina treba da bude 300-500 mg kombinovanjem EPA i DHA kiselina.

One se najviše mogu naći u ribi, naročito masnoj ribi kao što su losos, pastrmka, sardina, tunjevina ili skuša, zatim u orašastim plodovima kao što su orasi ili čia ili lanenim semenkama.Iako naše telo može da proizvede većinu masti iz drugih masti koje unesemo ili iz sirovih proizvoda, to nije slučaj sa omega-3 mastima.

One se smatraju “esencijalnim” mastima koje moramo dobiti iz hrane.

Po čemu su omega-3 masne kiseline posebne?

Omega-3 masti su sastavni deo ćelijske membrane i utiču na:

  • ćelijske receptore
  • pružaju bazu za nastanak hormona koji regulišu zgrušavanje krvi, upalne procese u organizmu i relaksaciju arterijskih zidova

Kada majka uzima dovoljno omega-3 tokom trudnoće, njena beba će imati:

  • bolje pamćenje
  • izraženiju komunikaciju i društvene veštine
  • manje mogućnosti za razvoj autizma ili celebralne paralize
  • manji rizik od zaostajanja u razvoju

Omega-3 masne kiseline umanjuju simptome ADHD kod dece.

Omega-3 pomažu u borbi sa Alchajmerovom bolešću

Gubitak pamćenja i umanjena aktivnost mozga su nezaobilazne posledice starenja. Povećan unos omega-3 smanjuje simptome bolesti pamćenja, čak i kada su prilično blagi, ili sprečava nastanak.

Omega- 3 masne kiseline „pobeđuju“ nervozu i depresiju

Kada ljudi koji su često nervozni krenu da uzimaju suplemente na bazi omega 3 masnih kiselina, njihovo zdravstveno stanje se vidno poboljšava.

Omega-3 u “borbi” sa srčanim oboljenjima

Kako su srčani udar i šlog vodeći zdravstveni problemi kako kod nas, tako i u svetu, dosta se istraživalo o uticaju ishrane na njih. Oni narodi koji imaju zastupljenu ribu i riblje proizvode u svom jelovniku imaju veoma mali procenat obolelih od navedenih bolesti.

Omega-3 smanjuju masnoću u jetri, ali i pozitivno utiču na jačinu kostiju i zglobova

Kako su artritis i osteoporoza dva česta oboljenja koštanog sistema, kod osoba koje imaju ishranu na bazi omega-3 kiselina dolazi do ojačavanja kostiju povećavanjem količine kalcijuma u kostima. Mi preporučujemo proizvod: https://eliksirvitalnosti.com/zeleni-sok-od-jecma/

Možete li imati deficit ovih masnih kiselina i koji su efekti?

Nedostatak omega 3 masnih kiselina je retkost, ali ako ste vegan ili ne jedete morsku hranu makar jednom nedeljno, možda ih nećete unositi dovoljno.

Međutim, može doći do nedostataka, a efekti su:

  • umor
  • upala
  • depresija

Da li Vi konzumirate dovoljno Omega-3 masnih kiselina?

Šta bi trebalo da znate o suplementaciji?

Svi naši proizvodi sadrže Omega-3 masne kiseline. (Hladno ceđeno laneno ulje)

Suplement može biti odlično rešenje, posebno ako ste u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti ili planirate da imate bebu.

https://eliksirvitalnosti.com/proizvodi/