pH organizma

pH vrednost je mera koja pokazuje da li je neka sredina kisela ili bazna. pH vrednosti manje od 7 su karakteristika kisele sredine, pH=7 označava neutralnu sredinu, a pH vrednsoti veće od 7 su pokazatelj bazne sredine. Optimalan pH krvi je 7,36 – 7,44, a tečnosti u ćelijama 7,2, što znači da su krv i ćelijske tečnosti blago bazne (alkalne).

Održavanje pH vrednosti u navedenim granicama je od ključne važnosti za normalno odvijanje fizioloških procesa u organizmu. Ćelijski metabolizam i funkcije ćelija, a time i za očuvanje zdravlja i zaštitu od malignih, kardiovaskualrnih i drugih oboljenja.

Da bi se pH vrednosti održale konstantnim neophodno je da u organizmu postoji ravnoteža između kisele i bazne sredine. Tako da blago preovladava bazna (alkalna) sredina, što se postiže uz pomoć organa kao što su pluća, bubrezi i kosti. Višak kiseline se delom pretvara u C02 koji se izbacuje preko pluća, deo se izbacuje preko bubrega, a deo se neutrališe u krvi uz pomoć alkalnih soli kalcijuma i magnezijuma iz kostiju. pH ostaje konstantan ali dolazi do opterećenja organa zaduženih za regulisanje pH vrednosti, tako da dugotrajno opterećenje kiselim produktima može da bude okidač za različita oboljenja (maligna oboljenja, oboljenja bubrega, kostiju itd…)

Na povećanu kiselosti utiču:

  • Ishrana u kojoj preovladava ’’kisela hrana’’ u odnosu na ’’alkalnu hranu’’.
  • Proces starenja (U toku procesu starenja slabi funkcija bubrega)
  • Visoko intenzivna fizička aktivnost

U našem organizmu pH vrednosti su različite u različitim delovima tela:

  • pH krvi – 7,35-7,45
  • pH tečnosti u ćelijama – 7,2
  • pH u usnoj duplji: 6,8 – 7,5
  • pH u želucu: 1,5 – 2,0
  • pH u dvanaestopalačnom crevu: 5,6 – 8,0
  • pH u tankom crevu: 7,2 – 7,5
  • pH u debelom crevu: 7,9 – 8,5

S obzirom da je naša ishrana često neizbalasirana i da u njoj preovlađuju namirnice koje povećavaju kiselost naš organizam aktivira različite mehanizme koji imaju za cilj očuvanje pH vrednsoti u fiziološkim okvirima.

Da organizam ne bi bio pod stalnim opterećenjem održavanja fizioloških pH vrednosti možemo i sami da mu pomognemo da se održe kisela-bazna ravnoteža i pH balans tako što ćemo se pridržavati zdravog načina života koji podrazumeva:

-Uravnoteženu, izbalansiranu ishranu

-Svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost

-Izbegavanje stresnih situacija

-Povremeno uzimanje odgovarajućih dodataka ishrani koji, blago alkalizuju organizam kao što je npr. sok od zelenog žita:

Istraživanja pokazuju da se organske materije iz zelenog soka od žita sa omega-3 i do deset puta brže i učinkovitije apsorbuju od veštačko proizvedenih materija. Mineralne materije i mikroelementi zajedno učestvuju u brojnim biohemijskim procesima i tako pojačavaju njihov krajnji efekat. Oni su odgovorni za alkalizaciju krvi. Naime, u normalnim okolnostima krv je blago bazna, međutim, usled raznih spoljnih uticaja (stres, nepravilna i nekvalitetna ishrana) dolazi do njene kiselosti. Opasnosti kisele sredine su to što je ona dobra podloga za razne bakterije, gljivice, veže masne ćelije što dovodi do gojaznosti koja sa sobom nosi mnoga druga oboljenja.

Kisela sredina pogoduje razmnožavanju ćelija raka. Kiselost krvi dovodi do njenog zgušnjavanja koja ima za posledicu lošu cirkulaciju. Narušavanje pH krvi između ostalog ima za posledicu konstantan umor, iscrprljenost, depresiju, visok krvni pritisak, dijabetes, poremećaj metabolizma, bolove u mišićima, česte glavobolje, tegobe sa varenjem itd. Često ni ne pomislimo da iza ovih tegoba stoji narušena pH vrednost organizma.

https://eliksirvitalnosti.com/zeleni-sok-od-zita-spelte/

 Šta još preporučujemo?

Zeleni sok od ječma bogat je mineralima, vitaminima B1-B2-B6-C-E-H, enzimima, aminokiselinama, hlorofilom.

Hlorofil je osnovna aktivna supstanca ječma, čisti, detoksikuje, regeneriše, štiti od karcinogenih materija i štetnih materija iz okoline. Hlorofil možemo posmatrati „kao tečni kiseonik, čisti i obnavlja krv“. (Bioterápia- kézikönyv, 2003).

https://eliksirvitalnosti.com/zeleni-sok-od-jecma/

+1 savet:

Pijite vodu – birajte alkalnu vodu sa pH od 9 do 11.