Meditacija je praksa mentalnog treninga koja ima za cilj postizanje stanja dubokog opuštanja, povećane svesti i prisutnosti u trenutku. Ova praksa može se izvoditi na različite načine i ima dugu istoriju u različitim kulturama širom sveta, uključujući hinduizam, budizam, taoizam, i druge duhovne tradicije.

Glavni ciljevi meditacije uključuju:

 1. Smanjenje stresa: Meditacija može pomoći oslobađanju napetosti, smanjenju stresa i poboljšanju emocionalnog blagostanja.
 2. Povećanje pažnje i svesti: Praktikovanjem meditacije možete poboljšati sposobnost koncentracije, pažnje i prisutnosti u trenutku.
 3. Smanjenje anksioznosti: Meditacija može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i poboljšati emocionalnu stabilnost.
 4. Povećanje samosvesti: Kroz meditaciju možete dublje razumeti sebe, svoje misli, osećaje i reakcije, što može dovesti do ličnog rasta i samopouzdanja.
 5. Smanjenje fizičkih simptoma: Neka istraživanja sugeriraju da meditacija može imati pozitivan uticaj na fizičko zdravlje, uključujući smanjenje krvnog pritiska, poboljšanje spavanja i jačanje imunog sistema.

Postoji mnogo različitih tehnika meditacije, uključujući mindfulness meditaciju, transcendentalnu meditaciju, meditaciju sa mantrom, meditaciju usmerene pažnje i mnoge druge. Svaka od ovih tehnika ima svoj specifičan pristup, ali zajedničko im je da podstiču duboko opuštanje i prisutnost.

Meditacija se može praktikovati kao deo duhovne prakse ili kao sredstvo za unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja. Važno je napomenuti da je meditacija veština koja zahteva redovnu praksu kako bi se postigli najbolji rezultati, i da je iskustvo meditacije individualno i može se razlikovati od osobe do osobe.

Čini da se osećamo odmornijim.

Ublažava bol.

Snižava krvni pritisak.

Poboljšava imunitet, koncentraciju, pamćenje i kreativnost.

Kada i gde meditirati?

Meditacija može biti praktikovana bilo kada i bilo gde, ali izbor mesta i vremena zavisiće od vaših preferencija, okolnosti i ciljeva meditacije. Evo nekoliko saveta o tome kada i gde meditirati:

 1. Vreme:
  • Jutro: Mnogi ljudi preferiraju meditaciju ujutro kako bi započeli dan sa mirnim umom i pozitivnom energijom.
  • Veče: Meditacija pre spavanja može vam pomoći da se opustite i pripremite za miran san.
  • Bilo kada: Meditacija se može praktikovati u bilo koje doba dana kada imate slobodnog vremena.
 2. Mesto:
  • Tišina: Birajte mirno mesto gde ćete imati minimalnu distrakciju. To može biti soba za meditaciju, tiha soba ili čak park ili priroda.
  • Udobnost: Sedi ili lezi na udobnom mestu kako biste se osećali opušteno tokom meditacije.
  • Priroda: Meditacija na otvorenom, u prirodi, može biti posebno relaksirajuća. Birajte park, plažu ili šumu ako vam priroda prija.
 3. Rutina: Pokušajte da stvorite redovnu rutinu meditacije. To može pomoći da se bolje usredsredite i integrišete meditaciju u svoj život.
 4. Trajanje: Počnite sa kratkim sesijama, na primer, 5-10 minuta, a zatim postepeno produžavajte vreme meditacije kako napredujete.
 5. Tehnike: Postoji mnogo različitih tehnika meditacije, kao što su mindfulness meditacija, transcendentalna meditacija, meditacija sa mantrom, i druge. Odaberite tehniku koja vam najviše odgovara.
 6. Pomagala: Možete koristiti pomagala kao što su joga prostirka, jastuci za meditaciju ili meditacione aplikacije koje vam pomažu da ostanete fokusirani.
 7. Kreativnost: Nema stroge pravile za to gde i kada meditirati. Možete eksperimentisati i prilagoditi svoju praksu vašim potrebama.

Važno je napomenuti da je meditacija individualno iskustvo, pa je ono što radi za jednu osobu možda drugačije od onoga što odgovara drugoj osobi. Najvažnije je redovno praktikovati meditaciju i pronaći vreme i mesto koje vam pomaže da se najbolje povežete sa svojom praksom.

jastuk-nemoj-uznemiravati-meditiram

„Pola sata meditacije svaki dan je neophodno, osim ako ste zauzeti. Onda je potreban ceo sat.“