2022. godine sam upoznala Rolanda i počela da koristim njegove proizvode. Kao specijalisti, detalji su mi veoma važni, i zbog toga sam se udubila u sirovine, načine njihovih obrada i u same finalne proizvode. 

 

Pre nego što pređem na to, zašto su ovi proizvodi toliko dobri, želela bih da podelim nekoliko misli o svetu u kome živimo. Na globalnom nivou možemo reći da živimo u brzom svetu, punom impulsa i stresa. Trudimo se da se uklopimo na poslu, u našim odnosima, u porodici, a u međuvremenu nam jedva ostaje vremena za sebe, da se napunimo energiijom i da se pravilno hranimo. Većina ljudi ima previše omega-6 u organizmu, koji dolazi od previše prerađene hrane, pohovanog mesa i čipsa na policama prodavnica, kojima nema kraja. A omega-3 skoro nestaje sa tanjira na nedeljnom nivou. Kao rezultat toga, povećava se udeo štetnih i inflamatornih omega-6 u organizmu, a smanjuje se nivo korisnih i antiinflamatornih omega-3. Time se acido-bazna ravnoteža pomera u lošem pravcu, što daje mogućnost upalama, virusima i parazitima da se razmnožavaju, a pošto imuni sistem u ovom trenutku već nije najjači, osobe koje ne obraćaju pažnju na kontinuiranu alkalnost organizma i na smanjenje spoljašnih upala, su ispostavljene većem riziku. 

 

Bez sumnje, naša ishrana je prva stvar koju treba da promenimo, ali u današnjem svetu više nije pitanje da li uzimati suplemente, već kada i koliko? Nažalost, naša hrana više ne sadrži one vredne hranljive materije u velikim količinama, koje zahtevni proizvođači mogu da maksimiziraju u jednoj kapsuli ili preparatu u prahu.

 

Ali, zašto baš spelta?


Pšenica spelta (Triticumspelta ili Triticumaestivumssp. spelta) je zrno koje pripada porodici trava, rodu pšenice (Triticum). Ima istoriju dužu od 10.000 godina, zbog čega su poznate desetine podvarijanti. Kroz istoriju je čak imala posebnu ulogu u religiji, verovalo se da stvara zdravo telo i krv, i prijatno raspoloženje.

 

Veoma je popularna u vegetarijanskim i veganskim krugovima, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline i to sve u većim količinama u odnosu na tradicionalnu pšenicu.

 

Pošto je sadržaj triptofana visok, to može biti povezano sa dobrim raspoloženjem, pa je logično zašto se ona davno toliko cenila. Naravno, pored odlične strukture aminokiselina, sadrži i masti, ugljene hidrate i vlakna. Dakle, ovo je jedno potpuno zrno u svakom pogledu.

 

Bogata je mineralima i vitaminima, jer pored vitamina B12 sadrži i celu vitaminsku grupu B, a među elementima u tragovima je izuzetan sadržaj kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena, ali sadržaj bakra, gvožđa, mangana i cinka takođe nadmašuje obične pšenice.

 

Organski se lako upravlja jer je veoma otporna na hemikalije i manje upija teške metale iz tla.

 

A sada, kada smo shvatili zašto je spelta tako dobra, hajde da izbliza pogledamo novi proizvod na paleti, zeleni sok od žita spelte, obogaćen sa omega-3 i sve to samo u jednoj kapsuli. U poređenju sa sokom, mnogo je praktičnija i komfornija za upotrebu, a još sadrži i veću dozu. Izuzetnost proizvoda je i to što se prerađuje proklijalo seme, koje samo po sebi ne sadrži gluten. Stoga ovaj proizvod mogu konzumirati i osobe osetljive na gluten.

 

Veliko je bogatstvo ovde u Vojvodini, imati tako motivisanu, stalno obnavljajuću i razvijajuću ličnost kao što je Roland. Mislim da u današnjem svetu, samo oni koji se stalno razvijaju mogu da proizvedu kvalitetan proizvod, a istovremeno samo oni mogu da se izleče koji proaktivno pristupaju sopstvenom zdravlju i oporavku, preuzimaju odgovornost, postavljaju pitanja i uče. Od srca preporučujem proizvode! 

 

Evelin Dupak

CEO, vlasnik

The HolisticNutritionis