Iz ugla osobe koja se aktivno bavi nutricionizmom i koja je i sama prošla kroz jedan veoma izazovni period kada je zdravlje u pitanju, mogu sa zadovoljstvom da preporučim ZELENI SOK OD ŽITA SA OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, zbog svih zdravstvenih benefita koje nam ono pruža.

Pored omega-3 masnih kiselina koje su esencijalne za naš organizam, što znači da bismo svakodnevno trebali da ih unosimo, sadrži i brojne druge korisne elemente kao što su B vitamini, koji sjajno deluju na naš nervni sistem, ali i vitamin C koji je u direktnoj vezi s našim imunim sistemom i igra važnu ulogu u odbrani organizma protiv raznih štetnih materija.

Dosta često dolazimo u situaciju kada posežemo za kupovinom brojnih lekova, dok se rešenje nalazi upravo ispred nas.

Svima nam je dobro poznato da ključ zdravlja leži u našem imunom sistemu, a najbolji način da ga podržimo postižemo upravo pravilnom ishranom, kao i prirodnim proizvodima poput zelenog soka od žita koji predstavlja sam dar priode i može da se koristi u cilju preveniranja i podržavanja zdravlja ili pak kao saveznik u borbi protiv raznih bolesti.

Brz tempo života i potezanje za konzumirnjem brze hrane, rezultira i slabim unosom voća i povrća, a upravo nam ovaj proizvod u samo jednoj čaši speltinog soka pruža toliko korisnih materija kao u 1,5kg povrća, sadrži 20x više gvožđa od spanaća i 4x više kalcijuma od kravljeg mleka.

Često imamo priliku da čujemo kako se ljudi žale na umor, iscrpljenost, glavobolju, probleme s varenjem hrane, visokim krvnim pritiskom, depresijom i poremećajima metabolizma poput dijabetesa, koji predstavljaju rezultat loših prehrambenih i životnih navika, stresa i fizičke neaktivnosti. Zeleni sok od žita nam efikasno omogućava da se izborimo sa svim ovim simptomima, baziran upravo na antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama, koji su ujedno i glavni akteri u borbi protiv zakišeljavnja organizma, smanjenja nivo triglicerida u krvi, stabilizaciji pulsa i krvnog pritiska, kao i otklanjaju zakrčenja vena. Takođe od životnog su značaja za metabolizam, utiču na rad ćelija, ugrađuju se u ćelijsku membranu i čine je elastičnom, te tako potpomažu zdravom funkcionisanju svih organa. Utiče na pravilan rast i razvoj ploda, smanjuju učestalost demencije i razvoja multiple skleroze, imaju antiinflamatornu ulogu i jačaju naše kosti i zglobove, što ima značajnu ulogu u borbi protiv osteoporoze.

Poznata je poslovica koja nam govori da bez enzima nema ni života. Enzimi su proteini koji igraju vodeću ulogu u razmeni metrija kod svih živih organizama. Sve biohemijske reakcije od varenja, pa sve do kopiranja naslednih informacija sprovode enzimi. U slučaju napada virusa, emocionalnog disbalansa, unosa velike kolčine nezdravih namirnica, naš nivo enzima značajno opada, i ovo je upravo jedan od faktora rizika za nastanak alergija kao i bolesti tkiva iz kojih se crpe enzimi koji su neophodni za verenje hrane. U ovom soku od zelenog žita nalaze se na stotine otkrivenih enzima koji uspešno nadopunjuju nedostatke usled navedenih uzročnika bolesti.

Jelena Vuković