Šta je Vitamin D?

Vitamin D je esencijalni vitamin rastvorljiv u mastima koji se može proizvesti na koži nakon pravilnog izlaganja sunčevoj svetlosti (prema nekim istraživačima, između 5 i 30 minuta dva puta nedeljno), a takođe se unosi u organizam i iz namirnica.

Vitamin D je vitamin koji potpomaže bolju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, imajući pri tome glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

Pored svojih glavnih uloga (na homeostazu kalcijuma i kostiju), vitamin D ima i druge važne uloge, među kojima je i sposobnost da deluje direktno na imunološki odgovor organizma.

Naše telo samo proizvodi ovaj vitamin kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, ali unosimo ga u organizam i putem hrane.

Nedostatak vitamina D?

Nedostatak vitamina D je mnogo češći nego što se ranije mislilo, posebno među adolescentima, ženama i starijim osobama.

Brojna istraživanja su pokazala da više od 50% starih žena (50+) i sličan procenat žena koje se leče od osteoporoze, ima neadekvatan nivo vitamina D.

Glavna uloga vitamina D je održavanje normalnog nivoa kalcijuma i fosfora u krvi, što je neophodno za proces očuvanja kostiju.

Ozbiljan nedostatak vitamina D dovodi do nedovoljne mineralizacije novonastalih kostiju, što rezultira razvojem rahitisa kod dece i osteoporoze kod odraslih.

Kako nadoknaditi vitamin D?

Pre svega jako je bitno da uočite da ste u nedostatku vitamina D. Neki od simtpoma nedostatka ovog vitamina su:

  • Oslabljen imunitet
  • Bol u kostima
  • Umor i slabost
  • Promene raspoloženja
  • Anksioznost
  • Gubitak kose
  • Gojaznost

Ukoliko na osnovu ovih simptoma sa svojim lekarom utvrdite da se radi o manjku vitamina D, naredne metode mogu da Vam pomognu da povećate nivo vitamina D u organizmu:

-Minimum 20 minuta izlaganja sunčenovoj svetlosti na dnevnom nivou. Ovo možete spojiti sa nekom laganom dnevnom šetnjom ili vežbom

-U svoju dijetu uvrstite namirnice bogate vitaminom D

-U slučaju da i pored ovih mera i dalje imate manjak vitamina D u organizmu, možete se okrenuti dijetetskim suplementima. Preporučuje se da ovo uradite u dogovoru sa vašim izabranim lekarom ili farmaceutom

-Mazanje krema za sunčanje u određenoj meri blokira sunčeve zrake da prodru do vaše kože i pokrenu sintezu vitamina D u vašem organizmu. Zato se preporučuje da (samo ako ste u manjku sa vitaminom D) prvih par minuta sunčanja izložite suncu bez kreme a zatim aplicirate i kremu radi zaštite.

Velike količine vitamina D nisu poželjne, a dnevna doza se uvek kombinuje sa vitaminom A.

Sok od speltine trave sadrži puno A i C vitamina, tako da svakako se preporučuje da se ubaci u ishrani.