Boja voća i povrća asocira našem telu koje hranljive materije mogu da sadrže. Na taj način možemo posmatrati boje kao hranljive materije, temelj zdrave ishrane.

Različite boje označavaju različite hranljive sastojke koji su neophodni za zdravlje našeg tela. Zato je važno hraniti se šareno. Što je naša ishrana šarenija, to je sve više različitih hranljivih materija koje dobija naše telo.

Evo malo zanimljivosti koja boja kakav efekat ima:

Narandžasta (beta-karotin) – održava vas mladima.

Narandžasto voće i povrće sadrži beta-karotin, provitamin vitamina A. To je zbog njihove narandžaste boje. Prava količina karotena u organizmu štiti naše ćelije od destruktivnog dejstva slobodnih radikala i štetnog UV zračenja. Takođe pomaže kod lepog tena i usporava starenje kože. Dakle, vredi se pobrinuti da jedemo dovoljno hrane koja sadrži karotin, jer ovoj supstanci možemo u velikoj meri pripisati lepotu i mladost naše kože.

Gde se nalazi puno beta-karotina: mrkva, bundeva, mango, pomorandža, kajsija, breskva, dinje.

Zelena (hlorofil) – najbolja detoksikacija.

Zeleno voće i povrće su najbolji detoksifikatori zbog visokog sadržaja hlorofila i vlakana.

Ono što verovatno već znate da je hlorofil, pigment u zelenim biljkama dobijen fotosintezom, koji listovima daje zelenu boju. Hlorofil čisti krv, doprinosi efikasnom funkcionisanju jetre i poboljšava krvnu sliku. Hemijska struktura hlorofila izuzetno je slična hemoglobinu ljudske krvi. Jedina razlika između hlorofila i hemoglobina je u tome što hlorofil u centru molekula sadrži magnezijum, dok hemoglobin sadrži gvožđe.

Gde se nalazi puno hlorofila: brokoli, spanać, zeleni pasulj, kivi, zelena žitna trava, zelena salata, krastavac, zeleni grašak, alge.

Braun (B vitamini) – podrška nervnom sistemu.

Smeđu boju predstavljaju orašasti plodovi, semenke, koštunice, koje su odličan izvor B vitamina. B vitamini nam hrane živce, pomažu nam da se koncentrišemo i poboljšavaju pamćenje. Sa redovnom konzumacijom, možemo održavati svoj nervni sistem, ali takođe možemo održavati i lepotu i zdravlje naše kose, kože i noktiju. B vitamini su rastvorljivi u vodi, pa ih je potrebno dopunjavati svakog dana.

Gde se nalazi puno B vitamina: hleb od integralnog brašna, koštunice (bademi, orasi, pistacije, lešnici), pivski kvasac, suncokretove semenke.

Žuto (vitamin C) – ljubitelj imunog sistema.

Hrana žute boje je puna najvažnijim vitaminom odgovornog za imuni sistem: vitamin C. To je jedno moćno oružje, koje štiti od kardiovaskularnih bolesti, jača kolagenu strukturu arterija, snižava holesterol i sprečava stvaranje ugrušaka u krvi. Pošto se radi o vitaminu rastvorljivom u vodi, potreban je redovan dnevni unos.

Gde se nalazi puno C vitamina: limun, grejpfrut, paprike, špargle, kruške, kupus, borovnicu, ananas.

Ovo je bio samo jedan mali izvod iz spektra boja.

Nemojte samo da Vam dani budu šareni, nego trudite se da i ishranu napravite šarenim!