Redovno vežbanje i kretanje ima veoma veliki pozitivan uticaj na naše zdravlje. Neka ovo sada bude poziv onima koji su se dosad suzdržavali od vežbanja ili pozitivna potvrda za one koje žive aktivan život!

Osam razloga zašto vežbanje ima pozitivan učinak na naše zdravlje

Mozak – Pokazalo se da telesna vežba i kretanje ima pozitivan učinak na naš mozak: ublažava anksioznost, poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i takođe je efikasna protiv depresije. Pospešuje oslobađanje serotonina koji utiče na dobro raspoloženje, kao i oslobađanje prirodnog leka protiv bolova i sredstva za dobro raspoloženje: endorfina.

Koža – povećava cirkulaciju krvi kako bi više kiseonika i hranljivih materija dospelo u ćelije kože. A znojenje, koje se povećava vežbanjem, omogućava telu da se reši otrovnih materija kroz kožu.

Pluća – Redovno vežbanje povećava kapacitet pluća i poboljšava disanje.

Srce – Redovna fizička aktivnost jača srčani mišić i pospešuje rad srca. Pored toga, ljudi koji žive aktivnim životom imaju niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Imuni sistem – Umereno vežbanje jača imuni sistem.

Krvni pritisak – Pokazano je da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, a tamo gde on već postoji može se postići značajno poboljšanje.

Dijabetes – Redovnim vežbanjem može da se vrši prevencija ili kontrolira dijabetes tipa 2. Kada vežbamo, inzulin – hormon koji igra ključnu ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi – može bolje ispoljiti dejstvo, tako da nivo šećera u krvi ostaje pod kontrolom.

Kosti – Vežbe i pokreti korišćenjem gravitacije i aktivnosti poput trčanja, penjanja stepenicama i dizanja tegova pomažu u održavanju koštane mase i sa tim se vrši prevencija i smanjivanje osteoporoze.

Šta predlažemo?

Vršenje redovnih laganih vežbi barem pet puta nedeljno od po pola sata već ima vidljiv pozitivan učinak na zdravlje. Treba da nađemo za nas najpovoljnije pokrete, takve kakve rado vršimo. Akcenat je uvek na redovnost vežbi. Važno je napomenuti da radimo samo one vežbe koje odgovaraju našem uzrastu, zdravlju i kondiciji. U suprotnom, možemo se povrediti ili preopteretiti svoje telo, što može imati neželjene dugoročne posledice.

I naravno, nemojmo zaboraviti: u zdravom telu zdrav duh!