Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje. Rekli biste bliskoj osobi da ste uganuli skočni zglob ili da imate glavobolju, zar ne?

Mentalno zdravlje je vezano sa tim kako razmišljate i kako se osećate, kao i kako reagujete kada ste loše raspoloženi i kada ste dobro.

Prema statističkim podacima teškoće mentalnog zdravlja su na trećem mestu iza kardiovaskularnih bolesti, što zaista govori da je važno posvetiti se ovoj temi, kako prevenciji odnosno unapređenju, tako i lečenju odnosno tretmanu mentalnih smetnji.

Emotivna bol jednako boli kao i fizička?

Kad ste čuli da osobi kojoj je slomljena noga kažu „Nije ti ništa, hajde hodaj. Ne glupiraj se da te boli.“ Ovako nešto nikada ne govorimo osobama koje osećaju fizičku bol ili imaju teškoće. Istina je da velika većina ljudi više obraća pažnju na fizičko, u odnosu na psihičko zdravlje.Evo zašto je emocionalna bol gora. Kad imate problem sa zubom, idete kod zubara, kad te boli grlo kod doktora, a kada boli duša – kod psihoterapeuta, psihologa ili psihijatra ili bi barem tako trebalo. Kao što rana kad se ne leči postane bolnija, isto je i sa našom psihom i emocijama..

Navike koje narušavaju mentalno zdravlje:

  • Digitalna zavisnost
  • Premalo spavate
  • Mnogo vremena provodite u kući
  • Loše se hranite
  • Ne vežbate

Ako živite sa bolešću pluća, veća je verovatnoća da ćete uz fizičke simptome razviti i probleme sa mentalnim zdravljem.

Mogući razlozi za to:

-Aktivnosti koje ste obavljali ranije su vam teže sada nego pre bolesti

-Brinete da nećete moći da dišete

-Frustrirani ste ako vam sada treba redovna medicinska terapija i dodatna podrška drugih ili

-Brinete zbog budućnosti uz bolest pluća.

Ovo bi moglo da utiče na to kako vidite svoju ulogu na poslu, na interakcije sa članovima porodice i prijateljima, kao i na sliku o sebi..

Uvek je pravi trenutak da radite na svom mentalnom zdravlju.

Evo nekoliko saveta:

Jedite zdravo i dobro

Postoji jaka veza između toga šta jedemo i kako se osećamo. Na primer: kofein i šećer mogu da imaju instant efekat na naše raspoloženje, ali hrana ima i dugoročan efekat na naše mentalno zdravlje. Birajte pametno!

Budite fizički aktivni

Stručnjaci smatraju da je redovno vežbanje neophodno za opšte, pa i mentalno zdravlje jer se tokom vežbanja oslobađaju supstance u mozgu koje čine da se osećate dobro. Redovno vežbanje pomaže da podignete samopouzdanje, pomaže Vam da se koncetrišete, spavate, da izgledate i da se osećate bolje.

Negujte prijateljstva

Prijatelji i porodica mogu da Vam daju osećaj da ste uključeni i da neko brine o Vama. Oni mogu da Vam ponude i različita mišljenja i poglede na ono što Vam se dešava. Mogu da Vam pomognu i da budete aktivni, da budete na zemlji i da Vam pomognu u rešavanju nekih praktičnih problema.

Napravite pauzu

Promena mesta boravka i svakodnevnice utiče povoljno na Vaše mentalno zdravlje. To može da se odnosi i na petominutnu pauzu od sređivanja kuće, polučasovnu pauzu za ručak na poslu ili vikend van grada. Dobro je znati da čak i petominutna pauza smanjuje nagomilani stres.

Još stari Latini su rekli:

“U zdravom telu, zdrav duh!”

Da li se i vi slažete?