Vitamin B2, drugim imenom laktoflavin, riboflavin, ili ovoflavin, je kristalno jedinjenje žuto-narandžaste boje, rastvorljivo u vodi i alkoholima, osetljivo na oksidaciona sredstva.

Kao i drugi vitamini grupe B, on je neophodan za proizvodnju energije u telu, jer igra važnu ulogu u razgradnji masti, ugljenih hidrata i proteina, kao i kod stvaranja krvi, disanju, proizvodnji antitela, rasta i kod reprodukcije. Sastojak je mnogih važnih koenzima neophodnih za enzimske procese u organizmu. Pored toga, neophodno je za zdravu kožu, kosu, nokte i regulaciju štitne žlezde. Neophodna je za rast.

Tokom 1920-ih otkriveno je da se ekstrakt dobijen od pirinčane ljuske, koji je sprečavao stvaranje beri-berija, sastojao od više komponenti. Termoosetljiva komponenta je nazvana B1, a termostabilna komponenta je nazvana B2. Kasnije je utvrđeno da je ovo takođe smeša više jedinjenja.

Vitamin B2 su u čistom obliku izolirali Richard Kuhn, Pal Giorgi i Julius Vagner-Jauregg 1933 godine na Univerzitetu u Heidelbergu iz belanceta jaja. 1934. godine je razjašnjena i njegova struktura. Njegovu sintezu je 1935. godine samostalno razvio istraživački tim Kuhn i Paul Karrer.

Raspada se pod direktnom sunčevom svetlošću. Ljudsko telo nije u stanju da skladišti vitamin B2, tako da se višak izlučuje u urinu.

Njegov nedostatak često prouzrokuje simptome kao što su očne bolesti, u nekim slučajevima katarakta, peckanje u očiju, fotosenzibilnost, slepoću, crevne poremećaje, mišićnu slabost, zastoj u rastu i probleme nervnog sistema. U njegovom odsustvu mogu se javiti i oticanje jezika i usana, umor i smanjenje nivoa hemoglobina. Simptomi nedostatka mogu se ukloniti riboflavinom od 10-20 mg dnevno.

Zbog svoje žućkaste, narandžasto-žute boje, često se koristi kao žuta farba u prehrambenoj industriji (E101) pre svega u pripremi hrane za bebe, žitarice, soseva, sireve, voćne napitke.

Izvori vitamina

Glavni izvor B2 vitamina: mleko i mlečni proizvodi, jaja, meso, žitarice, mahunasto povrće, jetra i kvasac.

Preporučena dnevna doza

Dnevna potreba za normalne odrasle osobe je 1,2 do 1,7 mg. Za vreme trudnoće i dojenja preporučuju se neznatno veće doze.