Folna kiselina ili vitamin B9, je jedan od vitamina B kompleksa i to je je vitamin rastvorljiv u vodi. Folna kiselina je važna za sintezu DNK, pa i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu. Ima značajnu ulogu kod stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Tako manjak ove kiseline u organizmu dovodi do anemije. Takođe igra ulogu kod stvaranju belih krvnih zrnaca, trombocita, metabolizmu aminokiselina i nukleinskih kiselina, ali takođe doprinosi i integritetu gastrointestinalnog trakta.
Od ukupne količine skladištene folne kiseline u organizmu, približno polovina se nalazi u jetri. Zdrava osoba u svom telu čuva oko 5 do 15 mg folne kiseline.
Ima bitnu ulogu u konverziji aminokiselina, pre svega snižava nivo homocisteina u krvi. Povišen nivo homocisteina u krvi može dovesti do začepljenja krvnog suda. On igra veoma važnu ulogu i kod trudnica, jer je potreban za razvoj kičme kod embriona. Razvoj je ptpun i besprekoran samo u prisustvu folne kiseline. Zbog toga se suplementacija folne kiseline preporučuje kod trudnica. To je esencijalni vitamin za podelu ćelija.

Izvori vitamina

Nalazi se u listovima zelenog povrća – spanaća, blitve. Prvi put je izolovana iz listova ovog povrća, po čemu je i dobila ime folium (list). Pored toga se nalazi i u orasima, kvascu, svinjskoj, goveđoj, jagnjećoj i pilećoj jetri.

Preporučena dnevna doza

  • deca 50-400µg
  • odrasli 400 µg
  • trudnoća 800 µg

Prilikom unosa velikih količina folne kiseline, može doći do prikrivanje deficijencije B12 vitamina.